HOME to Tour, Vacation & Hotel Guide for Costa Rica Omtrent Costa Rica

English Home
Español Home
Deutsch Home
Nederlands Home
Français Home

Omtrent Costa Rica
Regio's, Provincies, Kaarten
Hotels / Resorts
Vervoer, Autoverhuur
Stranden
Parken, Dierentuinen, Reservaten
Tours & Operators
Activiteiten / Sport
Restaurants
Nachtleven / Casino's
Immigratie
Immobiliën
Zakendoen / Winkelen
Fototrip, per Stad
Wie zijn wij ? / Commentaar
Contact us 

Costa Rica - niet alleen maar een paradijs voor renteniers:


Het laatste paradijs op aarde ?

Paradise!

Zeker, Costa Rica is het ultieme paradijs. Dit kleine landje van 50 000 vierkante kilometer tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan is ongeveer even groot als Zwitserland. Niet alleen ecotoeristen en renteniers zijn vol lof - het land heeft geen leger, geen kerncentrales, nagenoeg geen analfabetisme, veel cultuur en geen winter - dankzij zijn openheid en vriendelijkheid jegens vreemdelingen, en voor nog duizend andere redenen, is Costa Rica het ideale land voor wie wil rentenieren na een actieve loopbaan of zakenleven.

Paradise!De Nederlandse Vereniging in Costa Rica, Club Holandés de Costa Rica, opgericht in 1952 helpt mee de nederlandse tradities, zoals paaseieren zoeken, oranjebal, haringfeest, sinterklaasfeest in stand te houden, maar organiseert ook sjoel-en klaverjas toernooien . Als u zin hebt om te voetballen, dan kunt u zich opgeven voor de bijna wekelijkse wedstrijden. Voor meer informatie ga naar www.ilisa.com/chc

Minder bananen, meer chips !

Theater

Costa Rica is het politiek meest stabiele en het rijkste land in Latijns-Amerika. Momenteel vinden ingrijpende veranderingen plaats. De overheid controleert nog steeds de bouw en het onderhoud van snelwegen, verkeer, telecommunicatie, electriciteit en watervoorziening. Niettemin zendt de huidige regering sterke signalen uit van mogelijke liberalisering. De traditionele pijlers van de export (zoals koffie, bananen en vlees) worden stilaan minder belangrijk. Costa Rica stelt zichzelf voor als een belangrijke en ideale locatie voor hi-tech bedrijven. In dit transformatieproces speelt niet alleen een uitstekend onderwijssysteem een belangrijke rol (met Duitse, Engelse en Amerikaanse scholen en verscheidene gespecialiseerde universiteiten), maar tevens de belastingvrije zones. Hierdoor verkozen bedrijven als de Zwitserse Schmiedheiny Group, Mercedes Benz, Intel en Microsoft om naar het "Silicon Valley van Latijns-Amerika" te verhuizen. Buitenlandse bedrijven vinden hier bekwame informatici voor veel lagere lonen dan in hun thuisland. Desondanks is Costa Rica voornamelijk een landbouwland, maar in vergelijking tot andere landen in de regio is de levensstandaard hier beduidend hoger. Veertig procent van het territorium wordt gebruikt voor landbouw, voornamelijk koffie en bananen. Andere belangrijke gewassen zijn organische groenten, fruit, cacao, suikerriet, maïs, rijst sorgho, bonen, aardappelen, ananas, tabak, katoen en sisal. De visserij daarentegen speelt een eerder bescheiden rol. Ondanks de grote variëteit aan mineralen (bauxiet, koper, zink, lood en mangaan) worden alleen goud, zilver en zeezout uitgebaat. Electriciteit wordt door hydro-electrische centrales geproduceerd en deels uitgevoerd.

Het gezondste klimaat ter wereld !

San Jose

De Centrale Vallei of het plateau rond San José ligt op 1 165 meter hoog. Deze ligging staat garant voor een nagenoeg constante temperatuur van 20°C het jaar door. Daardoor wordt het klimaat van Costa Rica volgens NASA-onderzoek beschouwd als het gezondste ter wereld. Afhankelijk van de hoogte en de streek waar je je bevindt, vind je een grote variëteit aan microklimaten. Koele, vochtige en erg groene bergketens, waar tal van melkboerderijen zijn gevestigd; regenwouden en droge tropische bossen; de vochtige Caribische kust en de droge Pacifische kust; nevelwouden. Je kan hier zowat alles vinden ! Zo vriest het bijna elke nacht an het hoogst gelegen hotel in Costa Rica, op 3 000 m hoogte. Deze veelheid aan klimaten veroorzaakt een ongelooflijk gamma aan planten en dieren - 9 000 soorten bloeiende planten, 1 200 soorten orchideeën, 850 vogelsoorten, 205 verschillende zoogdieren en 376 soorten reptielen en amfibieën. Post Office

Immobiliën kopen in Costa Rica !

Immobiliën kopen en bezitten in Costa Rica is mogelijk zonder veel beperkingen, zelfs voor niet-verblijfhoudende buitenlanders. Speciale beperkingen gelden wel voor een kustlijn van 50m, die als publiek domein wordt beschouwd, en voor een kustlijn van 150m, waarvoor een beheersplan vereist is. In de immobiliënsector hier gelden geen specifieke opleidingsvereisten of reglementeringen; makelaars dienen geen tests af te leggen of een ethische code te respecteren. Het is daarom van uitzonderlijk belang om met een "Kopersmakelaar" scheep te gaan. Hij / zij handelt enkel in het belang van de koper.

Immobiliënprijzen zijn bepaald aantrekkelijk. Kleine, mooie huizen met een tuintje in een betere buurt kan je vinden vanaf 100 000 USD. Hou wel rekening met extra uitgaven (belasting op onroerend goed, grondlasten en zegelrechten) ten belope van ongeveer 6% van de totale investering. Het honorarium van de advocaat is 1,5%. Een ervaren Kopersmakelaar zou zonder veel problemen veilige investeringseigendommen met een return van minstens 12% moeten kunnen vinden.

De favoriete plaatsen !

Inwijkelingen in Costa Rica, verkiezen de droge streken aan de Pacifische kust en de milde klimaten van het centraal plateau rond hoofdstad San José. Melkboeren die uit Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland zijn gekomen, hebben zich meestal gevestigd in de hogere en koelere bergstreken. Favoriete residentiële districten in San José zijn Rohrmoser, Los Yoses en Cariari. De meest gekozen voorsteden zijn Escazú, Santa Ana en La Garita. Van alle stranden zijn de meest bekende en exclusieve Flamingo, Conchal en Herradura, omwille van hun vijfsterrenhotels, luxe-condominia, grote golfbanen en jachthavens, en hun topklasse residentiële onderverdelingen met alle luxe die je je maar kan inbeelden. Langsheen de 1 800 km lange kustlijn van het land vind je evenwel eindeloze maagdelijke stranden, om de bergen niet te vermelden. Voor 100 000 - 200 000 USD kan je boerderijen kopen van 100 hectare of meer. .

En wat met permanent verblijf ?

Church

Een permanente verblijfsvergunning voor renteniers en anderen die weg willen uit het actieve zakenleven is nog steeds mogelijk met nagenoeg geen enkele beperking, al komt daar stilaan verandering in. Er zijn verschillende soorten verblijfsvergunningen mogelijk. Eén categorie is voor renteniers (pensionados) die vanuit het buitenland een maandelijks inkomen ontvangen van minstens 600 USD. Er is ook een groep renteniers die 'rentistas' wordt genoemd, en die een maandelijks pensioen krijgen van minstens 1 000 USD (uit Costa Rica of via een bankdeposito). Nog een andere mogelijkheid is een industriële investering van 200 000 USD. Tenslotte zijn er ook nog bedrijfs-, studenten- en vluchtelingen- visa en een verblijfsvergunning voor wie Costaricaanse familie heeft.

Nog meer feiten over Costa Rica !

Cahuita

Costa Rica (Spaans voor "Rijke Kust") ligt in Centraal-Amerika, tussen Panama en Nicaragua. Met zijn 50 000 vierkante kilometer is het een beetje groter dan Zwitserland. Het land is ongeveer 500 km. lang bij 150 km. breed. Eén op tien van de 4 miljoen inwoners leeft in San José, en meer dan de helft van de bevolking leeft in de Centrale Vallei rond de hoofdstad, op minder dan 20% van het totale grondgebied. Costa Rica is sinds 1945 stichtend lid van de Verenigde Naties. Hier zijn meerdere actieve vulkanen : Irazú, Poás, Rincón de la Vieja en Arenal. Deze laatste is de meest actieve, met kleine uitbarstingen elke 15 minuten. De hoogste berg, de Cerro Chirripó, reikt 3 820 m hoog. De kustlijn, met de schiereilandjes Osa, Nicoya en Papagayo) is ongeveer 1 800 km. lang. Ongeveer een zesde van het grondgebied is vastgelegd als nationaal park of wildreservaat (dat is meer dan de helft van het bewoonbare grondgebied van Zwitserland). Bij het land hoort ook het bekende Kokoseiland, 500 km van de Pacifische kust. Tachtig percent van de bevolking is van Spaanse afkomst. In en rond de havenstad Limón aan de Caribische kust woont het grootste deel van de zwarte en mulatbevolking (7%). Zowat 40 000 indianen leven meestal geïsoleerd in het woud. Momenteel leven zowat 250'000 buitenlanders in Costa Rica.

Meer leerkrachten dan politieagenten !

We zijn ervan overtuigd dat één van de belangrijkste redenen waarom Costa Rica het Zwitserland van Centraal-Amerika wordt genoemd, zijn onderwijssysteem is. Leerplicht is hier ingevoerd in 1842. Het hoge opleidingsniveau van Costa Rica is - naast de afwezigheid van een leger - wellicht wat het tot het politiek meest stabiele land van Latijns-Amerika maakt.

Het land van eindeloze mogelijkheden !

Costa Rica's industrie bestaat voornamelijk uit het verwerken van landbouwproducten. De productie van andere verbruiksgoederen staat nog in een vroeg stadium. Er zijn evenwel tal van stimulansen om deze kloof te overbruggen. Veel buitenlanders vallen voor de toeristische projecten, in het bijzonder deze in de sector van het ecotoerisme. Vele hotels worden gebouwd, gekocht en beheerd door buitenlanders. Het toerisme heeft zich tot een zeer belangrijke bron van deviezen ontwikkeld. De nationale economie bestaat uit diensten (58%), industrie (26%) en landbouw (16%).

Tot slot, een paar tips !

Jammer genoeg is perfectie niet van deze wereld. Je hoeft Costa Rica niet te meten met Zwitsers perfectionisme; het leven hier is gewoon anders. Je kan genieten van eindeloze stranden en natuurwonderen. Sommige van deze stranden en andere plaatsen kunnen echter gevaarlijk zijn, en je gaat er beter in groep heen, niet alleen. Buitenlanders zijn vrijwel meteen herkenbaar aan hun taal en haarkleur, en net als zowat overal op onze planeet duikt wel altijd iemand op die zijn voordeel wil halen uit deze handicap. Zowat alles wordt je duurder aangerekend : advocaten, hotels, tours, toegangstickets, diensten en zelfs fruit op de markt. Je hebt er baat bij om eerst de prijs te vragen of een vertrouwenspersoon te contacteren.

Speciale pre-rentenierstour

Papagayos

Geloof het of niet, maar we bieden je een vijfdaagse (viernachten-)tour aan ! Wil je weten hoe buitenlanders in Costa Rica leven ? Hoe zij in dit land van peis en vree worden verwelkomd ? Hoe zij eigendommen of bedrijven bezitten zonder beperkingen ? Je krijgt een glimp uit eerste hand over hoe zij zich in hun nieuwe levensstijl hebben genesteld. Bezoek residentiële wijken, ziekenhuizen en supermarkten, en ontmoet andere buitenlanders. Woon een informatieseminarie bij om meer te weten te komen over de vereisten voor renteniers, investeringen, banken, immobiliën- en belastingwetten, en overheidsincentieven. Ontmoet een vereniging van verblijfhouders. Deze tour werd speciaal opgezet om je te helpen ontdekken of je één van de duizenden buitenlanders wil worden die Costa Rica "thuis" noemen.


Omtrent Costa Rica   Vervoer, Autoverhuur   Restaurants   Regio's, Provincies, Kaarten  
Stranden   Nachtleven / Casino's   Tours & Operators   Parken / Dierentuinen / Reservaten   Immigratie
Zakendoen / Winkelen A-Z   Contact us   Hotels / Resorts   Immobiliën   Fototrip, per Stad
Activiteiten / Sport   Wie zijn wij ? / Commentaar   Home

Copyright © 1998 - 2005